Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 13 stycznia 2015

Sernik czekoladowy

  • Czekolada jest idealna na każdą porę roku,doskonale wzbogaca smak tego ciasta,do wypieku użyłam mojego ulubionego serka firmy WIELUŃ który otrzymałam jakiś czas temu do testowania.
  • Zawsze raczej używałam go do smarowania bułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek.
  • Doskonale spisze się do serników.
  • Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej.



  • Składniki

    Tortownica o śr 28 cm

    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    12 dag masła
    1 czubata łyżeczka śmietany 18%
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1 kg kremowego twarogu Wieluń
    4 jajka
    200 ml śmietany kremówki
    50 g masła
    1 budyń czekoladowy o smaku trufli
    100 g gorzkiej czekolady
    3/4 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    2 łyżki rumu

    Dekoracja:
    polewa czekoladowa
    posiekane orzechy włoskie
  • Sposób przygotowania

  • Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy.

  • Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy twarożek, zmiksować .

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy serowej wlać śmietankę dodać miękkie masło oraz wsypać budyń, wlać rum i krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wylać na kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika -na półce niżej ustawić małą blaszkę z wodą -dzięki takiemu pieczeniu sernik będzie wilgotny, piec 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami.

  Przepis bierze udział w czekoladowym konkursie trzymajcie kciuki!




http://tortadellafiglia.com/ 

                                                Życzę Smacznego ;-)

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam sernik, ale ten mnie zaskoczył ^^, świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę na taki właśnie czekoladowy sernik, wygląda pysznie! Może i ja się skuszę i wypróbuję ten ser z Wielunia, bo już kilka razy o nim słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinotoku dostaje od samego patrzenia a co dopero czuc jego zapach ...mmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny, uwielbiam serniczki a Twój wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie.Smakowitość.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Agatko u Ciebie znowu takie pyszności :) pyszny serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przecudownie !! Według mnie tak właśnie powinien wyglądać sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda! zjadłabym kawałęczek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj