Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 10 stycznia 2015

Torcik śmietanowo-anansowy


  • Dziś sobota,  za oknem deszcz, brzydko i ponuro chcę Wam osłodzić dzień wpisem na słodko.
  • Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i pięknie wygląda na stole, można też upiec w kwadratowej formie i mamy świetne ciasto na różne rodzinne okazje.
  • Do jego przełożenia użyłam dżemu pomarańczowego  firmy  STREAMLINE który dostałam do testowania od OWOCOWEJ ROZKOSZY,  jest zalecany dla diabetyków, wspaniale przełamał całą słodycz ciasta.Zachęcam gorąco do przygotowania tego torciku.





  • Składniki

    Kruche ciasto:
    15 dag mąki pszennej
    5 dag cukru
    10 dag masła
    1 żółtko
    1 łyżka zimnej wody

    Biszkopt:
    3 jajka
    5 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    16 g cukru waniliowego
    8 dag cukru
    3 łyżki zimnej wody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    700 ml śmietany kremówki 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
    1 cytryna
    1 puszka ananasa
    50 g płatków migdałowych
    20 dag dżemu pomarańczowego STREAMLINE

Sposób przygotowania

Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm po nakłuwać gęsto widelcem wsadzić do Nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy.


Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania trzy łyżki wody i cukier, następnie dodać żółtka krótko zmiksować ,wsypać stopniowo-po łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.


Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę , zmiksować. Ananasy osączyć z zalewy pokroić w kostkę sok zachować .



Przełożenie: Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym przykryć biszkoptem lekko nasączyć sokiem z ananasów posmarować ¾ kremu śmietankowego wciskając pokrojone ananasy przykryć drugim krążkiem biszkopta lekko nasączyć sokiem posmarować wierzch i boki pozostałym kremem .Dowolnie udekorować.

                                                                     Życzę smacznego!

10 komentarzy:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj