Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 9 stycznia 2015

Cebulowy quiche z chipsami z boczku

  • Miłośnicy wszelakich kruchych tart będą tym daniem zachwyceni, proste smaki współgrające ze sobą tworzą pyszny obiad czy ciepłą kolację,warto choć raz skorzystać z tego przepisu na to proste danie. Mówiąc nieskromnie było pysznie!




Składniki

Na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
5 cebul
10 dag wędzonego boczku
2 łyżki oleju
3 jajka
100 g sera żółtego-radamer
3/4 szklanki śmietany 18%
sól morska do smaku
pieprz grubo mielony do smaku

  • Sposób przygotowania


    Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę i wylepić czy rozwałkować w okrągłej formie do tarty wysmarowanej masłem o śr 24 cm -dno i boki po nakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego do 190*c piekarnika i podpiec 10 minut




    Cebulę obrać pokroić w cienkie piórka zeszklić na patelni na oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
    Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach boczek pokroić na cienkie paski. Jajka ubić na puszystą pianę zmiksować ze śmietaną. 
    Na podpieczonym spodzie rozłożyć cebulę posypać wiórkami sera, zalać masą jajeczno-śmietanową ułożyć plasterki boczku.
     Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec około 20 minut. Podawać pokrojoną po wyjęciu z piekarnika.



    Życzę smacznego...:)

  • Tarta słodka czy wytrawna?

6 komentarzy:

  1. Zabieram przepis ze sobą i zamierzam taką pyszność przygotować :-) a teraz częstuje się Twoją :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, uwielbiam tarty, choć boczek zastąpiłbym pewnie czymś innym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a mnie właśnie boczek najbardziej "pociąga" :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj