Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 11 lutego 2015

Wołowina ala Mexikana

  • Danie błyskawiczne,pikantne! pełne smaku i różnorodnych witamin z wołowiną, poprawi nasz metabolizm i potrafi zachować dobre samopoczucie, szukając pomysłu padło na Meksyk, bo właśnie tam powstają smaki które rozgrzewają krew.



Składniki

1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej
1/2 kg wołowiny na gulasz
4 łyżki oliwy
1 cebula czerwona
1 papryka czerwona
1 duży pomidor
1 puszka fasoli w zalewie
1 cebula dymka-nać

Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy do fajity
szczypta mielonego kminu rzymskiego
szczypta suszonej kolendry
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta chili jalapeno
szczypta pieprzu cayenne
3 ząbki czosnku
sól morska do smaku

Dodatkowo:
placki tortilii-niekoniecznie!

  • Sposób przygotowania


    Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki. 
    W woku rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso i smażymy na silnym ogniu 3 minuty mieszając co chwilę.
    Wyjmujemy z woka na talerz. 
    Na oliwie ze smażenia mięsa podsmażamy 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę meksykańską i dusimy około 10 minut bez przykrycia.

    Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty.
     Odstawiamy.
    Posypujemy szczypiorem z dymki.
     Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni zawijamy w rulon. Podajemy z mieszanką z patelni.Jest to tylko dodatek który podkreśli smak. 
    Nam smakowało prosto z patelni.
                                                                        SMACZNEGO!

    Meksyk od kuchniZimowy Obiad


6 komentarzy:

  1. Wpraszam się, posmakowała mi kuchnia meksykańska ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie i kolorowo,pycha. Je się oczami

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie leży u mnie kawał wołowiny dla mojego mężczyzny a tu jest świetny sposób jak ją wykorzystać :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przewspaniałe i mega apetyczne danie, komplementy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj