Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 17 kwietnia 2015

Pszenny chleb na zakwasie

  • Chleby na zakwasie piekę od niedawna, bo nastawienie zakwasu wydawało mi się czarną magią, do czasu gdy na necie znalazłam wspaniały przepis na dobry zakwas,  od tamtej pory przepadłam, chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć. Przepis tak że  prosty uda się każdemu!





Składniki:

55 dag mąki pszennej typ 700
22 dag czynnego zakwasu
2 łyżki mąki graham 1850
2 łyżki mąki orkiszowej
1 płaska łyżka miodu sztucznego
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki ziaren kminku

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną mieszamy z orkiszową i graham, dodajemy sól mieszamy, wlewamy ciepłą wodę oraz czynny zakwas, dodajemy ziarna kminku-kto nie lubi tego zapachu może go pominąć.Dodajemy łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę.
















Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do formy keksowej o wym 23/11 cm natłuszczonej wcześniej i wysypanej otrębami pszennymi.Formujemy, robimy nacięcia, zostawiamy do wyrośnięcia .Nagrzewamy do 210*c piekarnik na półkę niżej stawiamy naczynie żaroodporne z wodą .




Wstawiamy wyrośnięty chleb pieczemy 10 minut po czym temp zmniejszamy do 200*ci pieczemy jeszcze 25 minut. Studzimy na kratce.

                                                                               Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zazdroszczę umiejętności wypieku chleba. Wspaniały bochen, a nawet dwa!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chlebek Ci wyszedł :-) takie domowe smakują najlepiej :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj