Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 20 czerwca 2015

Torcik czekoladowo-jagodowy

Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia,  w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja pozytywnie zaskakuje a delektowanie się tym ciastem to może być receptura na szczęśliwy dzień.

Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Teraz w sezonie warte wypróbowania!











Tortownica śr 24 cm

Ciasto:
3 jajka
½ szklanki oleju roślinnego KUJAWSKI
¼ szklanki wody
½ szklanki cukru+3 łyżki
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jagodowa:
330 ml śmietany kremowej 30%
250 g serka mascarpone
40 dag świeżych jagód
½ szklanki wody
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

Wykończenie:
Bita śmietana
Ażurki czekoladowe
Kuleczki czekoladowe

Liście melisy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Olej, wodę i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu, zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru, 

mieszankę wystudzić.



Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,



wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.




Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem  tortownicy-samo dno, boków nie natłuszczać .Piec 35 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach.

Masa jagodowa:

Umyte jagody przełożyć do rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić.




Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe.

Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami  czekoladowymi oraz cytrynową melisą.
Wstawić na całą noc do lodówki.


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.  








13 komentarzy:

  1. O ranyyyyy! :D
    Po takich widokach to dopiero będę miała sny :D
    Wygląda fantastycznie!
    Dziękuję za udział :))
    http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie...słodkich snów! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, świetny pomysł, żeby wykorzystać jagody do masy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to dopiero poezja smaku!!! cudeńko!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko powiem nieskromnie, smakuje obłędnie :)

      Usuń
  5. ciekawe ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam za moje gapiostwo, ale nie zauważyłam w przepisie masy kakaowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa kakaowa...to ciasto...krem jest jagodowy :)

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj