Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 20 czerwca 2015

Torcik czekoladowo-jagodowy

Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia,  w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja pozytywnie zaskakuje a delektowanie się tym ciastem to może być receptura na szczęśliwy dzień.

Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Teraz w sezonie warte wypróbowania!











Tortownica śr 24 cm

Ciasto:
3 jajka
½ szklanki oleju roślinnego KUJAWSKI
¼ szklanki wody
½ szklanki cukru+3 łyżki
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jagodowa:
330 ml śmietany kremowej 30%
250 g serka mascarpone
40 dag świeżych jagód
½ szklanki wody
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

Wykończenie:
Bita śmietana
Ażurki czekoladowe
Kuleczki czekoladowe

Liście melisy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Olej, wodę i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu, zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru, 

mieszankę wystudzić.



Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,



wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.




Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem  tortownicy-samo dno, boków nie natłuszczać .Piec 35 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach.

Masa jagodowa:

Umyte jagody przełożyć do rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić.




Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe.

Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami  czekoladowymi oraz cytrynową melisą.
Wstawić na całą noc do lodówki.


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.  








13 komentarzy:

  1. O ranyyyyy! :D
    Po takich widokach to dopiero będę miała sny :D
    Wygląda fantastycznie!
    Dziękuję za udział :))
    http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie...słodkich snów! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, świetny pomysł, żeby wykorzystać jagody do masy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to dopiero poezja smaku!!! cudeńko!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko powiem nieskromnie, smakuje obłędnie :)

      Usuń
  5. ciekawe ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam za moje gapiostwo, ale nie zauważyłam w przepisie masy kakaowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa kakaowa...to ciasto...krem jest jagodowy :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj