Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 11 września 2015

Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw

Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros FOLWARK z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji!






Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża)
1 podwójny filet z kurczaka
2 łyżki oliwy
przyprawa do gyrosa
sól do smaku
100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw
1 cebula
5 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego Folwark
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu łagodnego


Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy.

Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros.

Następnie wykładamy warstwę mięsną. Przykrywamy znów warstwą z kapusty. 
Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami. 

Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. 
Podajemy.




4 komentarze:

  1. Coś dla moich dzieci :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zawsze brzmi i wygląda zachęcająco :) teraz jestem na diecie, ale uwierz mi, mam już kilka Twoich wspaniałości "zaklepanych" na zrobienie po diecie ;) Szaleństwo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj