Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 10 listopada 2015

Rogale z białym makiem-świętomarcińskie

Tradycyjne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego-mięciutkie z warstwą pełną białego maku, orzechów, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej, choć u nas nie ma tej tradycji ja pokusiłam się o zrobienie swojej wersji, zredukowałam troszkę ilość masła,  bo w oryginale wg mnie było go stanowczo za dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo mój antytalent do ich zawijania się ujawnił –mimo tego że nie wyglądają perfekcyjnie są przepyszne!




Składniki:

Ciasto drożdżowo-francuskie:
4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 opakowanie suchych drożdży u mnie dr.Oetker
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
½ laski wanilii
3 łyżki cukru
Szczypta soli
2 łyżki czubate rozpuszczonego masła nie margaryny!
15 dag miękkiego masła


Nadzienie z białego maku:
20 dag białego maku do kupienia tutaj
10 dag łuskanych orzechów włoskich
5 łyżek mielonych migdałów
¾ szklanki cukru pudru
1 całe jajko
1 łyżka miodu naturalnego
3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej  w syropie
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

Ponadto:
1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta
Lukier do polania
Skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem,  po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Schłodzone dobrze ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, rozsmarować miękkie masło o temp pokojowej, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby.
Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie.
Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.

Masa z białego maku:
Mak i łuskane orzechy włoskie zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i zestawiamy z ognia, parzymy  około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów.


Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm –przyznam szczerze że nie mierzyłam z linijką w ręku ważne żeby ciasto miało około ½ cm grubości i był to długi prostokąt, pokroić na małe prostokąty, posmarować nadzieniem-to nic że wypływa bokami im więcej tym lepiej i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki,  do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! 

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem , wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut.

Lekko jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową.

Słodkich wypieków!




9 komentarzy:

  1. Wydawało mi się zawsze, ze te rogale nie mogłyby mi smakowac... ale jak patrzę na te zdjęcia i czytam opis to sama nie wiemmmmmm, zaczynam się łamać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak robiłam je pierwszy raz a ....lepszych nie jadłam, naprawdę!

      Usuń
  2. Pysze Ci wyszły i nie narzekaj, są ładne :)
    Ja też w tym roku dałam mniej masła :) Odchudzone smakują równie smacznie jak te w "normalnej"- bardziej tłustej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga jak dla mnie bomba!
    Ja w tym roku nie piekłam, może za rok znów się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ci wyszły :-) bardzo lubię takie rogaliki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak, Święty Marcin już dziś, a ja w zanadrzu nie mam ani jednego rogala... Chyba trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj