Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 21 stycznia 2016

Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą

Ciasto które zachwyca porzeczkowym aromatem, jest wilgotne niczym tort, pyszna masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych tylko dopełnia smaku a warstwa czekoladowa to kropka nad „i”  
Godne polecenia.





Składniki:

Ciasto porzeczkowe:
6 jaj
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 szklanka mleka
5 łyżek oleju roślinnego
5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Poncz:
¾ szklanki wody
1 łyżka rumu
1 łyżka cukru pudru

Warstwa biała:
30 dag serka homogenizowanego waniliowego
20 dag mleka w proszku
13 dag masła
50 g startej gorzkiej czekolady
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny

Warstwa ciemna;
1 i ¼ kostki masła
2 żółtka
6 łyżek mleka
2 łyżki kakao
¾ szklanki cukru
1 galaretka z czarnej porzeczki
50 ml rumu
7 dag mielonych orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Ciasto:
Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy dżem porzeczkowy, delikatnie mieszamy całość rózgą od miksera lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto ma pozostać pulchne.

Wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 35 minut-do suchego patyczka.
Upieczone studzimy, kroimy wzdłuż, na dwa blaty.

Warstwa biała:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany.
Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce serka i utarte jajka, stopniowo wsypujemy mleko w proszku,oraz startą czekoladę  miksując delikatnie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody płynną żelatynę.

Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Nasączamy pierwszy płat ciasta, wykładamy masę z mlekiem. 
Przykrywamy drugą warstwą ciasta, nasączamy znów ponczem.

Warstwa ciemna:
Mleko, cukier oraz kakao i ¼ część masła zagotowujemy w rondelku mieszając aż masa się połaczy. Studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, studzimy . 

Miękkie masło ucieramy na puch,
dodajemy żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną ale już tężejącą galaretkę, miksujemy na sam koniec dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie , wykładamy masę na ciasto, dekorujemy orzechami. 
Chłodzimy w lodówce.

Słodkich wypieków!





5 komentarzy:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj