Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 20 stycznia 2016

Zupa jarzynowa z jaglanką

Nie ma nic lepszego na obiad niż miska pysznej zdrowej zupy, takie jarzynowe są chętnie przez nas jadane, żeby była zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną. 
Doskonale poprawi odporność organizmu.
Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu. 
Polecam tę wersję jarzynowej.





Składniki:

1 skrzydełko z kurczaka
20 dag mostka wołowego
½ szklanki kaszy jaglanej
7 dużych  ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszka
20 dag mrożonej brukselki
½ pora
Kilka różyczek kalafiora
Garść fasolki szparagowej zielonej
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
Jarzynka lub sól do smaku
1 łyżeczka suszonego cząbru
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe

Sposób wykonania:


Kaszę jaglaną wsypujemy do rondla z grubym dnem, prażymy na sucho aż zacznie uwalniać swój aromat, dzieki tej czynnosci pozbędziemy sie charakterystycznej goryczki, zestawiamy z ognia do wystygnięcia.

Ziemniaki i włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę, mięso płuczemy, wkładamy do garnka , dodajemy mrożoną brukselkę oraz pozostałe jarzyny, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i kasza będą miękkie, doprawiamy w trakcie jarzynką lub solą do smaku, wsypujemy cząber, pod koniec gotowania zabielamy zupę słodką śmietanką i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj