Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 14 kwietnia 2016

Strudel drożdzowy z truskawkami




Kiedy pojawiła się akcja Piecz ot tak…prosto z serca, do razu skojarzyła mi się drożdżówka …drożdżówka z serem i truskawkami , co może być lepszego, domowego,  niż kromka takiego jeszcze ciepłego ciasta z kubkiem mleka ?
 Ciasto jest, przepis jest….kurde a ja czekam do ostatniej chwili , tak nie lubię pisać historii, nie umiem, nie mam talentu do pisania powieści …żadnej, czy to o sobie , czy o czymś innym a tu taki warunek. I pomyśleć że, kiedyś prowadziłam bloga o codzienności ……..Myślę sobie raz kozie śmierć .....

Ten wypiek dedykuję mojemu mężowi, on  jest strasznym łasuchem na słodkie, pamiętam gdy miałam 16 lat i zaczęliśmy się spotykać na stole musiała być ta drożdżówka  i kubek cappuccino orzechowej,  ten sentyment do niej pozostał do dziś …ile to już lat wolę nie pisać. Lata lecą a my ciągle w sobie zakochani.
Gdy przychodziła wiosna i pojawiały się truskawki,  pieczenie jej stało się naszym sobotnim rytuałem,
 weekend bez drożdżówki ???? łeeeeee

To nasz patent na wszelkie smutki i radości, chwile dobre i złe. 
A najlepiej smakuje pognieciona i pokruszona  po wycieczce rowerowej gdzieś tam na przystani….. Ona jest magiczna mówię Wam, 
jest NASZA!
I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej.




Składniki:

Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych Delecta
150 ml ciepłego mleka
5 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta
2 jajka
10 dag masła
Szczypta soli

Masa serowa:
20 dag mielonego twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego Delecta
1 łyżka kuleczek zbożowych w różowej skorupce Delecta
6-7 świeżych truskawek


Kruszonka:
10 dag mąki pszennej
5 dag masła
2  łyżki cukru trzcinowego brązowego

Sposób wykonania:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią,  szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.



Masa serowa:
Twaróg wymieszać łyżką z jajkiem i cukrem dodać różowe kuleczki zbożowe oraz budyń, ponownie wymieszać.
Truskawki obrać z szypułek pokroić  w kostkę.




Kruszonka:
Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.






Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą serową, posypujemy pokrojonymi truskawkami, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c  około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.


Słodkich wypieków!

Piecz... ot tak... prosto z serca!





8 komentarzy:

  1. taka drożdzówka jest najlepsza! :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto drożdżowe, uwielbiam! Najlepiej mi smakuje z kubkiem mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie się prezentuje - nie dziwię się, że mąż wciąż zakochany, jak jada takie śniadanka! :) Fajne ciacho - już nie mogę się doczekać sezonu truskawkowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też,najlepsze sa polskie truskawki :)

      Usuń
  4. Wygląda cudownie! Taka drożdżówka z mlekiem i jestem w niebie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj