Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 16 maja 2016

Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym

Sezon na rabarbar jest krótki, to warzywo nadaje wypiekom oryginalny słodko-kwaskowy smak.
A najlepiej smakuje na kruchym spodzie, dodatek słodkiego biszkoptowego budyniu wspaniale przełamuje jego kwaśny smak. Klasyka która oczaruje domowników i gości ;)





Składniki:

Blaszka 25/30 cm

Ciasto kruche:
3 czubate szklanki mąki pszennej
25 dag masła
3 żółtka
1 całe jajko
3 łyżki śmietany
¾ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 litr mleka

Łodygi rabarbaru-ilość wg uznania
4 łyżki brązowego cukru z cynamonem

Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i wiórki zimnego pokrojonego masła, zagniatamy ciasto kruche.
¾ części ciasta wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blaszki, resztę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki do zmrożenia.


Łodygi rabarbaru, kroimy w kostkę, mieszamy z brązowym cukrem w misce, posypujemy ciasto.

Budyń gotujemy z 4 łyżkami cukru tak jak w przepisie na opakowaniu na litrze mleka, gorący wylewamy na rabarbar, zmrożone ciasto ścieramy na tarce.

Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.
 Całkiem zimne ciasto posypujemy grubo cukrem pudrem.

Słodkich wypieków!

10 komentarzy:

  1. Cudne! Rabarbaru do budyniu jeszcze nie wkładałam ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się wspaniale, fajny przepis :) i jakie ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacho, musi być bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie się prezentuje:) musi też bosko smakować:) ja mam dzisiaj też rabarbar ale w mini serniczkach...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta, a z tym budyniem biszkoptowym to mnie zaskoczyłaś, bo takiego jeszcze nie znałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez się skusze takiego ciacha jeszcze nie robilam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha ciasto :) sezon na rabarbar trwa

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam to ciacho już w zeszłym roku i było pysznie :-).Dziś właśnie przypomniał mi się ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamiast brązowego cukru z cynamonem co można dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykły, trzcinowy, zmieszany ze szczyptą cynamonu.

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj