Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 25 maja 2016

Empanadas z pieczarkami i oliwkami

Moja wersja empanadas na drożdżowym ziołowym cieście, w środku nadzienie z pieczarek, delikatnego sera mozzarella, czarnych oliwek i pasty z suszonych pomidorów. Uwielbiam go za łatwość w przygotowaniu i wspaniały smak, idealna propozycja zarówno na ciepło jak i na zimno, do zabrania ze sobą na piknik, smakuje wyśmienicie!

Dziękuję marce OLE! za nadesłane produkty z których mogłam to danie wyczarować.








Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki pszennej+do podsypania
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
1 jajko
7 g suszonych drożdży
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy

Nadzienie:
30 dag pieczarek
15 dag szynki gotowanej
1 duża cebula
1 łyżka klarowanego masła
1 słoiczek czarnych oliwek (marki Ole!)
3 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem  (marki Ole!)
Sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie do smaku

Sposób wykonania:

Ciasto drożdżowe:
Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami, wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać, wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na jedna godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na trzy części.

Nadzienie:
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na klarowanym maśle, doprawić solą pieprzem do smaku, odstawić do wystudzenia. 
Pieczarki posiekać na plasterki, czarne oliwki odsączyć z zalewy.

Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, posmarować pastą z suszonych pomidorów, zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie z pieczarek cebuli oliwek i pokrojonej szynki posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga zlepić brzegi dokładnie. 
Posypać  po wierzchu ciasta ziołami prowansalskimi. 

Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*c można polać ketchupem przed podaniem.

Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj