Moja wersja empanadas na
drożdżowym ziołowym cieście, w środku nadzienie z pieczarek, delikatnego sera
mozzarella, czarnych oliwek i pasty z suszonych pomidorów. Uwielbiam go za
łatwość w przygotowaniu i wspaniały smak, idealna propozycja zarówno na ciepło jak i na zimno,
do zabrania ze sobą na piknik, smakuje wyśmienicie!
Dziękuję marce OLE! za nadesłane
produkty z których mogłam to danie wyczarować.
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki pszennej+do podsypania
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
1 jajko
7 g suszonych drożdży
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
1 jajko
7 g suszonych drożdży
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
Nadzienie:
30 dag pieczarek
15 dag szynki gotowanej
1 duża cebula
1 łyżka klarowanego masła
1 słoiczek czarnych oliwek (marki Ole!)
3 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem (marki Ole!)
Sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie do smaku
Sposób wykonania:
Ciasto drożdżowe:
Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami,
wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać
mąkę, dodać sól przemieszać, wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę i zagnieść
gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na jedna godzinę do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce. Ciasto podzielić na trzy części.
Nadzienie:
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na klarowanym
maśle, doprawić solą pieprzem do smaku, odstawić do wystudzenia.
Pieczarki
posiekać na plasterki, czarne oliwki odsączyć z zalewy.
Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki,
podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, posmarować pastą z suszonych pomidorów,
zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie z pieczarek cebuli
oliwek i pokrojonej szynki posypać startym serem, zwinąć na pół formując
pieroga zlepić brzegi dokładnie.
Posypać
po wierzchu ciasta ziołami prowansalskimi.
Ułożyć na blasze wyłożonej
pergaminem, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia, piec 25 minut w piekarniku
nagrzanym do 190*c można polać ketchupem przed podaniem.
Smacznego!
Super przepis:)
OdpowiedzUsuń