Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 19 maja 2016

Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto

Pesto z bazylii doskonale nadaje się do marynowania delikatnego drobiowego mięsa. Danie jest wyśmienite, podałam go z kremowym risotto z którym komponuje się znakomicie, ważne jest aby kupić otrybowane ze skóry i kości mięso,wtedy danie nie jest tłuste,  można też zabawić się samemu, ale ja wolę już takie gotowe. 
Świetna propozycja dla zabieganych.





Składniki:

8 podudzi kurczaka bez skóry i kości

Marynata:
1 szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki majonezu
150 g bazyliowego pesto
3 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
świeża bazylia do posypania

Sposób przygotowania:

Mieso myjemy osuszamy ręcznikami papierowymi, układamy w misce.
Jogurt łączymy z majonezem i bazyliowym pesto, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, miksturą zalewamy mięso, mieszamy tak, aby było całe zanurzone w marynacie, odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 1 godzinę. 
Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć, aby mięso lekko się zrumieniło. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią.

Doskonale smakuje z kremowym risotto z warzywami.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj