Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 25 maja 2016

Tarta czekoladowa z wiśniami

Kruche maślane ciasto, masa z gorzkiej czekolady i wiśnie moczone w rumie to propozycja na słodki poczęstunek z okazji dnia Matki. Wyrazisty smak który z pewnością pokochacie. Zdecydowanie warto wypróbować.





Składniki:

Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Szczypta soli

Nadzienie:
½ litra kremowej śmietany 30%
2 tabliczki gorzkiej czekolady 60%
25 dag serka mascarpone
3 -4 łyżki cukru pudru
1 słoik wiśni w syropie
½ szklanki rumu
3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
starta czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wymieszać  z cukrem, dodać pokrojone zimne masło oraz żółtko i śmietanę , zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować lub wylepić okrągłą formę do tarty ja miałam  śr 26 cm.

Przykryć pergaminem do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub ceramiczne kuleczki to pieczenia tart, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec 25 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia, usunąć ceramiczne kulki i zrumienić ciasto. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

Masa czekoladowa;

Wiśnie osączyć na sicie z syropu, przełożyć do rondelka zalać rumem przykryć odstawić na 3 godziny do lodówki-w tym czasie kilkakrotnie przemieszać. 
Ponownie osączyć –(rum zachować, można go zużyć do ponczu do innego ciasta).

Śmietanę kremówkę podgrzać, aby była dobrze ciepła-nie gotować!, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i wymieszać łyżką, zostawić do wystudzenia. 
Nastepnie dodać serek mascarpone. Całość zmiksować blenderem na gladki mus.

Wstawić do lodówki na kilkanaście minut, gdy masa zacznie tężeć wylać na kruchy zimny spód. 
Posypać wiśniami i orzeszkami uprażonymi wcześniej na złocisto na suchej patelni. Udekorować wiórkami z czekolady. 
Wstawić na kilka godzin do lodówki aby tarta dobrze stężała.

Słodkich wypieków!


3 komentarze:

  1. Chyba powinnam przestać wchodzić na blogi w poszukiwaniu inspiracji, bo widzę, że przez następny tydzień nie będę jadła nic innego, tylko ciasta ;) Tarta wygląda nawet lepiej niż doskonale. Najbardziej kusi mnie nadzienie :) Nie mam niestety formy do pieczenia, ale dzisiaj się zaopatrzę i na pewno spróbuję swoich sił z tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj