Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryby z grilla, dużo bardziej niż mięsa, są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu a po za tym ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna. 
Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, mamy przecież teraz taki wybór.
Pomysł na grillowaną kapustkę zaczerpnęłam z programu Karola Okrasy, parę moich zmian i wyszła przepyszna. Myślę że do mięs również będzie pasować. Warto wypróbować !







Składniki:

3 sprawione świeże pstrągi
Plastry cytryny
Masło musztardowe:
80 g miękkiego masła
3 łyżki delikatesowej musztardy
½ łyżeczki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól do smaku
 ziołowa przyprawa do ryb

Młoda kapusta z grilla:
¼ sztuki młodej kapusty
10 cm kawałek pora
30 ml oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
½ pęczka świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Sól morska do smaku
Biały pieprz do smaku
1 łyżka zimnego masła


Sposób przygotowania:

Wypatroszone pstrągi myję, osuszam ręcznikiem papierowym doprawiam do smaku solą i przyprawą  z każdej strony również wewnątrz.
Miękkie masło ucieram z musztardą, miodem , sokiem z cytryny i szczyptą soli, wkładam do środka ryby po równo nadzienia, dociskam, odstawiam na 20 minut do lodówki .








Przygotowuję kapustę:
Kapustę siekam dość grubo nożem, por kroje w pół krążki, mieszam, skrapiam sokiem z limonki, polewam olejem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję sól , miód oraz pieprz, mieszam, wykładam na kawałek folii aluminowej, posypuję listkami kolendry, dodaję wiórki zimnego masła, zawijam dokładnie tworząc kieszonkę.



Ryby przekładam na kratkę do grillowania,  obkładam plasterkami cytryny,  grilluję z każdej strony razem z młodą kapustą, około 15 minut na średnim żarze. 
Podaje na talerzu razem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis! Kapusty z dodatkiem miodu nigdy nie jadłam.
    A ryby z grilla też uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie prezentuje się ta rybka!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj