Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 14 września 2016

Ucierany keks ze śliwkami


Śliwki smakują nie tylko prosto z drzewa, można zrobić powidła, zapiec pod kruszonką czy dodać do ucieranego ciasta, zawsze smakują idealnie. Tej słodkiej pokusie ulegnie każdy po pierwszym kawałku ciasta. Szybkie i proste do zrobienia. Nawet dla początkujących w pieczeniu.




Składniki:

Keksówka 12/30 cm
2 jajka
30 dag mąki tortowej
15 dag cukru
1 szklanka mleka 2%
½ kostki miękkiego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6-8 węgierek
Cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania:


 Miękkie masło utrzeć z cukrem zwykłym i z prawdziwą wanilią na puszysty puch, ucierając wbić stopniowo po jednym jajku, wlać mleko, dodać śmietanę oraz sok z cytryny, wsypywać powoli mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem keksówki. Ułożyć wydrążone z pestek śliwki skórką do dołu. 
Piec około 55 minut-do suchego patyczka w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Słodkich wypieków!



>


3 komentarze:

  1. Uwielbiam ucierane ciasta z owocami. Do tego kubek herbaty i mamy udane popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam...na jednym kawałku by sie na pewno nie skończyło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj