Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 10 listopada 2016

Maślane rogaliki

Drożdżowe maślane ciasto jest puszyste i mięciutkie , warstwa kremowego serka z nutą pomarańczy dopełnia całości. Jedne z moich ulubionych zaraz po tych świętomarcińskich. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na coś słodkiego do kubka kakao polecam Wam ten przepis!




Składniki:


Ciasto:
65 dag mąki pszennej



40 g świeżych drożdży

300 ml mleka 3,2%


100 g cukru+ 1 łyżeczka do rozczynu


½ łyżeczki pasty waniliowej


2 jajka


90 g masła


½ łyżeczki soli



Nadzienie:
150 g serka kremowego-takiego do smarowania pieczywa


1 łyżka musu z pomarańczy lub dżemu pomarańczowego


1 łyżeczka cukru


jajko do posmarowania


cukier puder do oprószenia



Jak wykonać ?


Ciasto:

 Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. 

Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, oprószyć łyżką mąki przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.

Nadzienie:
 Twarożek rozetrzeć z cukrem i musem pomarańczowym na pastę.

Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować cienko około 3 milimetry na koło i radełkiem do pizzy podzielić na trójkąty. 
Na każdym trójkącie rozpoczynając od najszerszej części ułożyć po płaskiej łyżeczce nadzienia zawijać do samego końca tak aby koniec rogalików był na spodzie, wtedy mamy pewność że rogaliki nie rozejdą się podczas pieczenia.

Ułożyć rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem odstawić na 15 minut w celu wyrośnięcia,posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka,  następnie piec około 25 minut na grzaniu góra- dół w temp 170*c.Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

Słodkich wypieków !

7 komentarzy:

  1. Musi być naprawdę pyszne!https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mam takie pytanie, czy przy robieniu ciasta można pominąć pastę waniliową lub zastąpić ją czymś innym? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można pominąć,dodać łyżkę cukru z wanilią lub wydrążyć nasionka z całej wanilii.

    OdpowiedzUsuń
  4. mozna zastapic drozdze swieze na suszone ? jesli tak u jakiej proporcji ?
    niestety u mnie sa swieze nie do zdobycia ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj