Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 9 listopada 2016

Piegusek ananasowy




Delikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka.  Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.





Składniki:


Biszkopt:
4 jajka
15 dag cukru
15 dag mąki tortowej
4 łyżki suchego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 krople aromatu migdałowego

Poncz:
Sok z ananasa
100 ml białego martini lub czystej wódki

Krem ananasowy:
1 puszka ananasów
450 ml mleka
1 budyń śmietankowy z cukrem-70 g
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
20 dag masła

Dodatkowo:
30 dag delicji morelowych

Jak wykonać ?


Biszkopt:
Mąkę tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia.
Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany.

Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec 25 -30 minut w temp 170*c, gorące ciasto wyjąć z pieca i upuścić na podłogę z odległości 30 cm od podłogi-dzięki temu biszkopt będzie równy jak stół. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa ananasowa:
Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia.
Żółtka roztrzepać w niewielkiej ilości mleka razem z mąką ziemniaczaną i budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać przygotowaną masę i ciągle mieszając zagotować, zestawić z ognia jak tylko budyń zgęstnieje. Wystudzić.  Ananasy osączyć z soku-sok zachować do ponczu. Pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem, pod koniec wlać tężejącą ale cały czas płynną galaretkę , dodać ananasy wymieszać .

Sok z ananasa wymieszać z martini lub wódką nasączyć biszkopt, wyłożyć cały ananasowy krem, ułożyć biszkopty czekoladą do góry, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi wcześniej w pół litra gorącej wody.
Tak przygotowany wypiek chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!


6 komentarzy:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj