Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami



Kruche, korzenne ciasteczka delikatną nutką anyżku,  przełożone domowymi powidłami śliwkowymi które smażyłam u schyłku lata. To propozycja na świąteczny czas, są mięciutkie, choć zaraz po upieczeniu trochę twardnieją ale po przełożeniu miękną, możemy je dekorować dowolnie.
Kwintesencja świąt. Zawsze są w moim domu, lubimy je pochrupać ;)
Ostatni dzwonek aby je upiec.




Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 dag miodu naturalnego
10 dag masła
15 dag cukru
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1/3 łyżeczki mielonego anyżku
2 jajka
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
Szczypta soli

Słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia
Lukier do dekoracji


Jak wykonać ?

Ciasto:
Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony anyżek, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką.

Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię  i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra, literatką wycinamy jednakowe kółeczka.
Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c.

Po upieczeniu studzimy. 
Połowę zimnych ciasteczek  lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas aby pisak dobrze zastygł na ciasteczkach.






Wesołych Świąt!

7 komentarzy:

  1. Ależ muszą być aromatyczne te pierniczki :) i jak zwykle piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudne te ciasteczka, pieknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś pięknego ciekawe jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Delikatna nutka anyżu - w sam raz. Byleby nie przesadzić. Wygląda bardzo apetycznie, przepis ciekawy. Trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj