Przed nami kolejne wyjątkowe
święta……czas rodzinnych spotkań, wspólnych rozmów i spacerów.
Uwielbiam ten magiczny czas…tylko
śniegu jakoś z roku na rok coraz mniej.
A może by tak pokazać bliskim
jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast?
Zaszyć się w ciepłej kuchni i
stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania
ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem
tylko wtedy wychodzą !
Dawne tradycyjne receptury mają
to do siebie, że są niezawodne i sprawdzone jak przepis na ten piernik który
nie wymaga leżakowania, jest bardzo dobry zaraz po przełożeniu powidłami i
warstwą marcepanu.
Obsypany smaczną karmelową posypką, zagwarantuje Wam kulinarny sukces.
Składniki:
Na keksówkę o wym 12/39 cm
4 szklanki mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka sody
1 szklanka miodu wielokwiatowego
4 szklanki mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka sody
1 szklanka miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka kakao
6 jajek
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Delecta
6 jajek
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Delecta
15 dag masła
1 szklanka ciemnego piwa porter
Przełożenie:
1,5 szklanki powideł śliwkowych
30 dag marcepanu
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę
pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj.
Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim
strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą, kakao i
przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste.
Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do
połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej
pergaminem keksówki. Pieczemy w 165*c przez godzinę lub do suchego patyczka.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Marcepan wałkujemy na prostokąt o wymiarach
piernika.
Całkiem zimny piernik kroimy wzdłuż na połowę, pierwszy blat ciasta smarujemy połową powideł układamy
warstwę marcepanu, smarujemy znów resztą powideł, i przykrywamy piernikiem,
dekorujemy polewą czekoladową posypujemy posypką karmelową Decorada.
Wynosimy
na jakiś w chłodne miejsce aby smaki
sobą przeszły.
Wesołych Świąt!
Wpis dodaję do akcji Przepis na Wypiek...ot tak...Prosto z serca!
Trzymajcie kciuki!
Agatka wspaniały piernik! Ja zawsze mocno trzymam kciuki za Ciebie, zdolna Babka z Ciebie więc spokojna jestem ;)
OdpowiedzUsuńTrzymaj trzymaj, przydadza się :)
UsuńJadłbym :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńNo i się udało! Super! Serdecznie gratuluję!
OdpowiedzUsuńDziękuję !
Usuń