Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 27 marca 2017

Drożdżowy wianuszek z Apetina




Raz ma się smak na wołowinę lub kurczaka, a kiedy indziej na wytrawny drożdżowy wianuszek .
 Nadziewany wyśmienitym  kremowym serkiem z nutą pomidorów i bazylii,  smaku dopełnia szynka parmeńska i czerwona cebula-pierwsze wrażenie ....….przecież to takie proste ! 
Tak, właśnie tak, ma być prosto i smacznie ale z fantazją, dajmy się ponieść wiosennemu nastrojowi , przecież to nic trudnego iść do kuchni zrobić ciasto drożdżowe i zapleść J bawcie się smakami jak ja ! doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno ,  jako dodatek proponuję sos czosnkowy, 
mówię Wam poezja!

Składniki:


Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
5 dag drożdży
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Nadzienie:
1 opakowanie  serka Apetina z pomidorami i bazylią
2 łyżki śmietanki 30%
100 g szynki parmeńskiej
1 czerwona cebula
Sól do smaku
Pieprz do smaku

Sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku
½ kubeczka  jogurtu naturalnego- 100 g
3 łyżeczki  majonezu
3 łyżeczki śmietany 18%
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Sos czosnkowy:
Ząbki czosnku obrać przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać jogurt, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać, schłodzić w lodówce do momentu upieczenia wianuszka.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, drożdże pokruszyć utrzeć z cukrem zalać 1/2 szklanki wody oprószyć łyżeczką mąki i zostawić aż rozczyn się "ruszy" wtedy wlać do mąki, wbić jajko, dolać resztę wody, posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto. 

Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokątny niezbyt cienki placek.
Nadzienie:
Kremowy serek rozmieszać ze śmietanką, szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować serek, posypać cebulką i rozłożyć szynkę parmeńską, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zawinąć w rulon, przeciąć przez środek na dwa paski, zapleść warkocz, uformować w wianuszek, przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 30 minut w temp 180*c. 
Upieczony wianuszek rwać na kawałki maczać w sosie czosnkowym i jeść!

Smacznego.








Wpis dodaję do konkursu Codziennie baw się smakiem organizowanego przez Apetina na Durszlaku 
trzymajcie kciuki, mooocno!


7 komentarzy:

  1. Witam, w składnikach na sos czosnkowy jest podane 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, ale o jakim kubeczku mówimy, małym czy dużym? dziękuję za odpowiedz. pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pół małego kubeczka czyli 100 g :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ależ smakowicie wygląda, bardzo lubię takie wytrawne wypieki. Chętnie kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bombowy, zrobiłam jest przepyszny!zniknął w mig, dzięki za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyczne! I takie kolorowe,super :) oczywiście mocno trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj