Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 4 marca 2017

Sałatka jajeczna z masłem





Tą sałatkę robię od lat na różne okazje, jej sekretem smaku są dobrej jakości składniki, dlatego,  że nie doprawia się jej ani solą ani pieprzem a mimo to jest przepyszna, ładnie wygląda ułożona w szklanych pucharkach takich do podania na raz, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.

Sposób przygotowania:

4 szklane pucharki:
5 jaj od szczęśliwych kurek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
10 dag ostrego sera żółtego np cheddar
10 dag zmrożonego masła
3 cebule dymki ze szczypiorem
Majonez do posmarowania

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić osobno żółtka i osobno białka, każde zetrzeć na tarce do dwóch misek.
Dymkę umyć posiekać, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, tuńczyka osączyć z zalewy rozdrobnić.

Sałatkę układać warstwowo w szklanych pucharkach wg kolejności:
- Starte białka
- Ser żółty
- Tuńczyk
- Grubsza warstwa majonezu
- Zmrożone starte masło
- Część pokrojonej dymki
- Żółtka
- Reszta pokrojonej dymki
Tak przygotowaną sałatkę wstawić od razu do lodówki, dobrze schłodzić, podawać.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Sałatka prezentuje się wyśmienicie :)
    I jakie piękne zdjęcia, napatrzeć się nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę o jeden pucharek na kolacje! Pyszna sałatka i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj