Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 3 marca 2017

Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem



Naleśniki nie zawsze muszą być na słodko,  czy jako mięsne krokiety, wystarczy dobry pomysł i chęci by w kilka chwil z prostych składników, przygotować smaczne i bezmięsne danie, te zapiekane pod serem z pieczarkami i cukinią to świetny pomysł zarówno na obiad jak i późniejszy posiłek. Do zjedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Pycha!




Składniki:

Ciasto naleśnikowe na około 10 sztuk
2 jajka
13 dag mąki tortowej
Szczypta soli
1 łyżeczka oleju rzepakowego
330 ml mleka 2%
100 ml śmietany kremówki lub słodkiej 18%
Olej rzepakowy  do smażenia

Nadzienie:
30 dag świeżych pieczarek
1 cukinia
2 cebule dymki ze szczypiorem
½ pora
1 łyżka klarowanego masła
15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
Wiórki zimnego masła

Sposób przygotowania:

 Ciasto naleśnikowe:

Jajka zmiksować krótko, dodać szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na 40 minut w temp pokojowej . Patelnię posmarować odrobiną oleju rozgrzać, nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć z obu stron na średnim ogniu , przełożyć na talerz.

Nadzienie:
Na patelni rozgrzać klarowane masło, dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki, po chwili dodać pokrojony por, dymkę –bez szczypioru  oraz cukinię-nie obierać ze skórki. Chwilę dusić aż warzywa zmiękną około 5 -7 minut , zestawić z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, do ciepłych warzyw dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać.

Farsz rozłożyć na naleśnikach zawijać w trójkąty, ułożyć w formie do zapiekania, wcześniej wysmarowanej delikatnie masełkiem, posypać resztą startego sera , posypać wiórkami masła, włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika zapiekać 10 minut-do momentu rozpuszczenia sera. Podawać od razu posypane szczypiorem z dymki. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wow! Ale smakowite naleśniki! I zgadzam się w kwestii zdjęć, są boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj