Naleśniki nie zawsze muszą być
na słodko, czy jako mięsne krokiety,
wystarczy dobry pomysł i chęci by w kilka chwil z prostych składników,
przygotować smaczne i bezmięsne danie, te zapiekane pod serem z pieczarkami i
cukinią to świetny pomysł zarówno na obiad jak i późniejszy posiłek. Do
zjedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Pycha!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe na około 10
sztuk
2 jajka
13 dag mąki tortowej
Szczypta soli
1 łyżeczka oleju rzepakowego
330 ml mleka 2%
100 ml śmietany kremówki lub
słodkiej 18%
Olej rzepakowy do smażenia
Nadzienie:
30 dag świeżych pieczarek
1 cukinia
2 cebule dymki ze szczypiorem
½ pora
1 łyżka klarowanego masła
15 dag ostrego żółtego sera np.
cheddar
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
Wiórki zimnego masła
Sposób przygotowania:
Ciasto naleśnikowe:
Jajka zmiksować krótko, dodać
szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz
łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na 40 minut
w temp pokojowej . Patelnię posmarować odrobiną oleju rozgrzać, nalewać cienką
warstwę ciasta i smażyć z obu stron na średnim ogniu , przełożyć na talerz.
Nadzienie:
Na patelni rozgrzać klarowane
masło, dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki, po chwili dodać
pokrojony por, dymkę –bez szczypioru
oraz cukinię-nie obierać ze skórki. Chwilę dusić aż warzywa zmiękną
około 5 -7 minut , zestawić z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, do
ciepłych warzyw dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać.
Farsz rozłożyć na naleśnikach
zawijać w trójkąty, ułożyć w formie do zapiekania, wcześniej wysmarowanej
delikatnie masełkiem, posypać resztą startego sera , posypać wiórkami masła, włożyć naczynie do
nagrzanego piekarnika zapiekać 10 minut-do momentu rozpuszczenia sera. Podawać
od razu posypane szczypiorem z dymki.
Smacznego!
Kocham Twoje zdjęcia 😍😍
OdpowiedzUsuńWow! Ale smakowite naleśniki! I zgadzam się w kwestii zdjęć, są boskie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń