Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 7 czerwca 2017

Bigos z młodej kapusty





Taki bigosik często robię gdy na straganach pojawia się młoda kapusta, gotuje się go szybko a taki duży gar starcza na obiad na 2 dni. Nie wymaga wiele pracy, smakuje wyśmienicie!

Składniki:

2 główki młodej kapusty
70 dag szynki wieprzowej
45 dag kiełbasy cienkiej podwawelskiej
35 dag wędzonego boczku
2 cebula
1 marchewka
2 pęczki świeżego koperku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 liście laurowe
4-5 sztuk ziela angielskiego
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotwania:

Mięso od szynki myję, wkładam do garnka zalewam wodą-tak aby się zanurzyło, dodaję kolorowy pieprz oraz listek laurowy, odrobinę soli, gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję na talerz do ostudzenia. Kroję w kostkę.
Kapustę obieram z wierzchnich liści, myję, szatkuję nożem, wrzucam do dużego szerokiego garnka, razem ze startą na tarce jarzynowej marchewką,  zalewam wywarem z szynki, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia.

Cebulę obieram, kroje w kostkę, tak samo boczek i cienką kiełbasę, wrzucam wszystko na suchą patelnię, stawiam na ogniu pod przykryciem i przesmażam do momentu aż boczek się wytopi a cebulka zeszkli, wtedy wybieram łyżką cedzakową z patelni i dodaję wszystko do gotującej się kapusty, łącznie z pokrojonym mięsem,  doprawiam do smaku solą, dodaję koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek, na tłuszczyk  z boczku wsypuję mąkę pszenną, robię zasmażkę, dodaję do kapusty, gotuję jeszcze 3-4 minuty zestawiam z ognia. 

Podaję z pieczywem lub ziemniakami.


Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj