Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 18 lipca 2017

Porzeczkowy kopiec kreta


Uwielbiam to ciasto! To wydłubywanie dziury na krem  i zbieranie okruchów, tym razem poszłam na całość i zrobiłam letnią wersję –porzeczkową, masa słodko-kwaśna doskonale komponuje się z kakaowym ciastem, gwarantuję to będzie hit wśród letnich wypieków ;)



Składniki;

Tortownica 22-24 cm

Ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru
16 g cukru z wanilią
1 szklanka  mleka 2%
1 szklanka oleju rzepakowego
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
330 ml śmietany 30%
25 dag serka mascarpone
3 -4 łyżki cukru pudru
1 szklanka świeżej porzeczki (czarna i czerwona)
50 g startej gorzkiej czekolady

Poncz:
100 ml przegotowanej wody
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Jak wykonać ?

Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temp pokojową.
Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i cukier z wanilią ubić na puszystą jasną masę.
Mąkę tortową wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać przez sito, aby dobrze spulchnić, cały czas ubijając na najniższych obrotach miksera wsypywać suchą  mieszankę na przemian wlewać olej oraz mleko, aż do połączenia.
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy (samo dno) Piec w 175*c przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić , ściąć wierzch około 2 cm i łyżką zrobić wgłębienie tak, aby brzegi i spód zostały nietknięte. 
Okruchy z wyciętego ciasta zostawić i pokruszyć w rękach drobniutko.

Masa:
½ szklanki porzeczek rozgnieść na mus, resztę zostawić w całości.
Dobrze schłodzoną kremówkę, połączyć z serkiem mascarpone, ubić na puszysty krem w trakcie dodając puder i rozgniecione porzeczki, zmiksować dokładnie, pod koniec dodać porzeczki w całości oraz starta czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką.


Poncz:
Składniki ponczu wymieszać ze sobą, nasączyć ciasto, w powstałe wgłębienie nałożyć krem, uformować na kształt kopca, posypać zostawionymi okruchami ciasta, lekko dociskając je do kremu, włożyć do lodówki, chłodzić minimum 2 godziny lub najlepiej całą noc.


Słodkich wypieków !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj