Domowe kajmaki to smaki mojego
dzieciństwa, pyszne, słodkie, masa kokosowa w połączeniu z nutą orzechową tworzy
zgrany duet. Idealne na słodki poczęstunek czy przyjęcie urodzinowe dla dzieci.
Tradycyjne, smaczne i domowe.
Składniki;
1 opakowanie suchych wafli
Masa kakaowo-orzechowa:
15 dag masła
2 pełne łyżki ciemnego kakao
2 pełne łyżki mielonych
orzechów włoskich
100 ml mleka 2%
5 dag mleka w proszku
8 dag cukru
Masa kokosowa:
20 dag masła
10 dag wiórek kokosowych
białych
12 dag cukru
120 ml mleka 2%
10 dag mleka w proszku
Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady
Jak je wykonać ?
Masa kakaowo-orzechowa:
Masło, cukier, płynne mleko,
oraz kakao, doprowadzamy do wrzenia, gdy się zagotuje, wsypujemy mielone
orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, zdejmujemy z ognia, lekko
studzimy, do ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku, mieszamy aż będzie gęste jednolita
masa.
Masa kokosowa:
Masło, cukier, płynne mleko
zagotowujemy w rondelku, gdy się połączy, wsypujemy wiórka kokosowe,
zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy, wsypujemy mleko w proszku,
mieszamy aż masa się połączy i nie będzie grudek, ma być jednolita.
Przełożenie:
Na pierwszy suchy wafel,
rozsmarowujemy połowę jeszcze ciepłej masy kakaowo-orzechowej, przykrywamy drugim waflem,
rozsmarowujemy połowę masy kokosowej, przykrywamy trzecim waflem i smarujemy
resztą masy kakaowej, przykrywamy
czwartym waflem i smarujemy resztą masy kokosowej, przykrywamy ostatnim
waflem. Całość dociskamy ciężką deseczką
aby masy dokładnie się skleiły, po upływie paru godzin dekorujemy je płynną rozpuszczoną polewą z
białej czekolady, odstawiamy najlepiej na całą noc.
Kroimy przed podaniem na
małe prostokąty.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !