Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 10 sierpnia 2017

Ciasto tortowe z michałkami i galaretką z malinami


Wilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych.




Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
2/3 szklanki i mąki tortowej
1/3 szklanki ciemnego kakao
50 g gorzkiej czekolady
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z michałkami:
500 g śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
10 sztuk orzechowych michałków
½ szklanki cukru pudru

Poncz:
150 ml dowolnej nalewki owocowej (malinowa, śliwkowa, wiśniowa, porzeczkowa)
100 ml przegotowanej zimnej wody

Dodatkowo:
30 dag świeżych malin

Sposób przygotowania:


Biszkopt:
Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z kakao, czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej.
Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy jajecznej, wsypywać powoli przesianą mąkę z kakao, dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy samo dno  o wym 24/24 cm. Piec w 160*c przez 35 minut.
Po wyjęciu z pieca wystudzić przekroić wzdłuż na połowę.

Krem z michałkami:
Śmietanę  podgrzać, ale nie gotować! Do ciepłej dodać połamaną gorzką czekoladę oraz rozdrobnione michałki, chwilę odczekać aż się rozpuszczą, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Bardzo zimną masę zmiksować na gęsty krem.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zimną wymieszać z malinami.
Pierwszy blat czekoladowego ciasta nasączyć połową ponczu  z nalewki wymieszanej z wodą, wyłożyć ¾ kremu, przykryć drugim blatem znów nasączyć i rozsmarować resztę kremu. Wylać tężejącą galaretkę z malinami. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Słodkich wypieków!


16 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, na pewno obłędne w smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Michałki to te z orzeszkami solowym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle kolejny świetny przepis tutaj znaleziony :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Można prosić o wymiary tortownicy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli rozumiem, ze to blaszka kwadratowa. Gdybym chciała zrobić w tortownicy to również mogę użyć tej 24cm ? Pozdrawiam

      Usuń
    2. Tak kwadratowa ...jeśli chodzi o okrągłą to proponuję 26 cm

      Usuń
    3. O super, akurat taka mam !;) myslalam żeby zrobić dwa kremy, jeden zgodnie z przepisem a pol drugiej masy z michalkami białymi. Próbowała Pani kiedyś? Proszę o radę;)

      Usuń
    4. Nie próbowałam jeszcze...na pewno będzie pysznie :)

      Usuń
    5. Do kremu z białych Michałków poleca Pani dodać biała czekoladę, aby krem był jasnego koloru ? Czy całość nie będzie słodka?

      Usuń
  5. z michałkami mniam ... proszę o kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  6. Śmietany nie ubijamy tylko podgrzewamy, dobrze zrozumiałam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podgrzewamy..łączymy z michałkami i czekoladą, dopiero zimną stężałą masę z lodówki ubijamy :)
      Pozdrawiam i życzę powodzenia!

      Usuń
    2. Jak sie połączy z michałkami to pozniej sie ubije? Bez żelatyny bez niczego?

      Usuń
  7. Skoro mi się ubiło to się ubije 😃

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj