Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 5 października 2014

Ciasto jabłkowo-serowe

  • Ciasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący!



  • Składniki

    Blaszka o wym 24/28 cm

    Ciasto:
    4 jajka
    5 łyżek pełnych mąki tortowej
    1 kisiel cytrynowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    Poncz:
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam marki:SPIŻARNIA
    1 łyżeczka cukru pudru

    Masa serowa:
    30 dag twarożku mielonego
    400 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka cynamonu
    skórka starta z połówki cytryny
    4 łyżki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 galaretka cytrynowa

    Masa jabłkowa:
    65 dag winnych jabłek
    4-5 łyżek cukru
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki soku z cytryny

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto: Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych,cały czas mieszając wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kisielem.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki,wygładzić łyżką i piec 25 minut w temp 175*c. Wystudzić.
    2.
    Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą, wymieszać.
    3.
    Masa serowa: Na mleku z cukrem ugotować budyń,do gorącego wsypać cytrynową galaretkę wymieszać-gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
    4.
    Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, przełożyć do rondla wlać szklankę wody dodać cynamon i cukier dusić na wolnym ogniu aż zaczną się rozpadać,zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do momentu rozpuszczenia,lekko tężejącą masę wylać na placek.Całość zostawić w lodówce do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj