Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 5 października 2014

Ciasto jabłkowo-serowe

  • Ciasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący!



  • Składniki

    Blaszka o wym 24/28 cm

    Ciasto:
    4 jajka
    5 łyżek pełnych mąki tortowej
    1 kisiel cytrynowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    Poncz:
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam marki:SPIŻARNIA
    1 łyżeczka cukru pudru

    Masa serowa:
    30 dag twarożku mielonego
    400 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka cynamonu
    skórka starta z połówki cytryny
    4 łyżki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 galaretka cytrynowa

    Masa jabłkowa:
    65 dag winnych jabłek
    4-5 łyżek cukru
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki soku z cytryny

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto: Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych,cały czas mieszając wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kisielem.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki,wygładzić łyżką i piec 25 minut w temp 175*c. Wystudzić.
    2.
    Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą, wymieszać.
    3.
    Masa serowa: Na mleku z cukrem ugotować budyń,do gorącego wsypać cytrynową galaretkę wymieszać-gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
    4.
    Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, przełożyć do rondla wlać szklankę wody dodać cynamon i cukier dusić na wolnym ogniu aż zaczną się rozpadać,zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do momentu rozpuszczenia,lekko tężejącą masę wylać na placek.Całość zostawić w lodówce do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj