- Ciasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący!
-
Składniki
Blaszka o wym 24/28 cm
Ciasto:
4 jajka
5 łyżek pełnych mąki tortowej
1 kisiel cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Poncz:
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam marki:SPIŻARNIA
1 łyżeczka cukru pudru
Masa serowa:
30 dag twarożku mielonego
400 ml mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka cynamonu
skórka starta z połówki cytryny
4 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
1 galaretka cytrynowa
Masa jabłkowa:
65 dag winnych jabłek
4-5 łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- 1.
- Ciasto: Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych,cały czas mieszając wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kisielem.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki,wygładzić łyżką i piec 25 minut w temp 175*c. Wystudzić.
- 2.
- Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą, wymieszać.
- 3.
- Masa serowa: Na mleku z cukrem ugotować budyń,do gorącego wsypać cytrynową galaretkę wymieszać-gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
- 4.
- Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, przełożyć do rondla wlać szklankę wody dodać cynamon i cukier dusić na wolnym ogniu aż zaczną się rozpadać,zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do momentu rozpuszczenia,lekko tężejącą masę wylać na placek.Całość zostawić w lodówce do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !