- Pyszne chrupiące naleśniki i ostre bogate w warzywa nadzienie czegóż chcieć więcej? Szybko, smacznie i fit...
- Myślę że skusi osoby będące na diecie i nie jedzące mięsa...:)
-
Składniki
opakowanie mieszanki MEKSYKAŃSKIEJ np z Hortexu
1 cukinia młoda
1 cebula
2 łyżki masła
sól morska do smaku
papryka ostra do smaku
pieprz kolorowy z młynka do smaku
Ketchup paprykowy-(u mnie domowej roboty) lub inny ostry
100 g sera żółtego
Naleśniki:
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
1 łyżka oliwy
folia aluminiowa do zawinięcia Sposób przygotowania
- Naleśnikowe ciasto:
- Jajka ubić na pianę z solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować do gęstego ciasta wlać wodę gazowaną ,dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na 20 minut.
- Patelnię ceramiczną rozgrzać wlewać ciasto i smażyć naleśniki-ja smażyłam bez użycia tłuszczu-na patelni ceramicznej nie ma takiej potrzeby.
-
- Warzywny farsz:
- W rondelku rozpuścić masło dodać posiekaną cebulę oraz mrożoną mieszankę meksykańską dusić pod przykryciem 7 minut od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski cukinię doprawić do smaku solą pieprzem i ostrą papryką dusić jeszcze 3-4 minuty aż cukinia lekko zmięknie.
-
- Każdy naleśnik posmarować z jednej strony ostrym ketchupem paprykowym,rozłożyć warzywne nadzienie złożyć lub zrolować,
- końce owinąć w folię aluminiową posypać po wierzchu startym serem żółtym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*c około 5 minut aż ser się lekko stopi.
- Podawać od razu po przyrządzeniu udekorować prze podaniem listkami natki pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !