Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 9 grudnia 2014

Dwukolorowa strucla świąteczna

  • Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia..




  • Składniki

    CIASTO:
    65 dag mąki pszennej tortowej
    1 czubata łyżka kakao
    35 g świeżych drożdży
    350 ml mleka 3,2%
    1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
    120 g cukru
    ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego
    2 jajka
    70 g margaryny "Palma w złotym opakowaniu" Bielmar
    szczypta soli

    MASA MAKOWA:
    1,5 szklanki suchego maku
    400 ml mleka
    3 cukru pudru trzcinowego
    2 łyżki miodu
    1 jajko
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 łyżka pokrojonych suszonych moreli
    1 łyżka mielonych orzechów włoskich
    olejek migdałowy

    LUKIER:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru trzcinowego
    kilka kropel aromatu cytrynowego lub migdałowego
    skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania

Sposób przygotowania

CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło lub margarynę i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z kakao,oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce.




  • MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać.



PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy około 35 minut w temp 170*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei.




LUKIER: Białko jaja ubić na sztywną pianę dodać przesiany cukier puder oraz olejek zmiksować na gładki lśniący lukier, udekorować zimne strucle, posypać skórką z pomarańczy.

Z tego przepisu wychodzą 2 strucelki.

                                                                                             Życzę smacznego...:-)



Ciasta czy ciasteczka?

4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj