Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 9 stycznia 2015

Cebulowy quiche z chipsami z boczku

  • Miłośnicy wszelakich kruchych tart będą tym daniem zachwyceni, proste smaki współgrające ze sobą tworzą pyszny obiad czy ciepłą kolację,warto choć raz skorzystać z tego przepisu na to proste danie. Mówiąc nieskromnie było pysznie!




Składniki

Na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
5 cebul
10 dag wędzonego boczku
2 łyżki oleju
3 jajka
100 g sera żółtego-radamer
3/4 szklanki śmietany 18%
sól morska do smaku
pieprz grubo mielony do smaku

  • Sposób przygotowania


    Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę i wylepić czy rozwałkować w okrągłej formie do tarty wysmarowanej masłem o śr 24 cm -dno i boki po nakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego do 190*c piekarnika i podpiec 10 minut




    Cebulę obrać pokroić w cienkie piórka zeszklić na patelni na oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
    Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach boczek pokroić na cienkie paski. Jajka ubić na puszystą pianę zmiksować ze śmietaną. 
    Na podpieczonym spodzie rozłożyć cebulę posypać wiórkami sera, zalać masą jajeczno-śmietanową ułożyć plasterki boczku.
     Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec około 20 minut. Podawać pokrojoną po wyjęciu z piekarnika.



    Życzę smacznego...:)

  • Tarta słodka czy wytrawna?

6 komentarzy:

  1. Zabieram przepis ze sobą i zamierzam taką pyszność przygotować :-) a teraz częstuje się Twoją :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, uwielbiam tarty, choć boczek zastąpiłbym pewnie czymś innym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a mnie właśnie boczek najbardziej "pociąga" :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj