Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 8 marca 2015

Wykwintna tarta jabłkowa

  • Wykwintna tarta z jabłkami moczonymi w białym winie, z budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem!
  • Dziś 8 marca.... dla wszystkich Pań samych słodyczy w życiu :)  I zapraszam na kawałeczek tej winnej tarty.



Składniki:

Tortownica o wym 26 cm

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
125 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mielonych orzechów laskowych
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
4 winne jabłka
1/2 szklanki wina wytrawnego białego
1 budyń śmietankowy
400 ml mleka
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder
1 ziarenko kardamonu
bita śmietana do dekoracji


Sposób przygotowania:


Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto, Większą połową ciasta wylepiamy dno tortownicy wyłożonej pergaminem.




Jabłka obieramy kroimy na cząstki, zalewamy w naczyniu białym winem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie jabłka odcedzamy na sicie dokładnie, układamy w formie na cieście tak aby lekko zachodziły na siebie posypujemy cynamonem. 


Budyń gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu z wydrążonymi nasionkami z laski wanilii w mniejszej ilości mleka, gorący wylewamy na jabłka.W palcach rozdrabniamy resztę ciasta układamy na wierzchu tarty. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. pow wystygnięciu dekorujemy cukrem pudrem wymieszanym z mielonym kardamonem i bita śmietaną. Najlepiej smakuje z dodatkiem gałki lodów o smaku toffi.




                                                                                         Życzę smacznego!

6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj