Składniki:
Spód:
15 dag mąki krupczatki
30 g startej klasycznej gorzkiej czekolady Goplana
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ciemnego kakao
szczypta soli
60 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Masa serowo-czekoladowa
60 dag twarogu tłustego w kostce
50 g białej czekolady Goplana
200 ml śmietanki słodkiej kremowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
3 duże jajka
1 białko
½ szklanki cukru
50 g masła
Krem z białej czekolady:
250 ml śmietany kremówki
15 dag białej czekolady Goplana
2 łyżki sera mascarpone
Dekoracja:
30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :)
50 g startej białej czekolady Goplana
8-10 sztuk czekoladowych pralin
15 dag mąki krupczatki
30 g startej klasycznej gorzkiej czekolady Goplana
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ciemnego kakao
szczypta soli
60 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Masa serowo-czekoladowa
60 dag twarogu tłustego w kostce
50 g białej czekolady Goplana
200 ml śmietanki słodkiej kremowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
3 duże jajka
1 białko
½ szklanki cukru
50 g masła
Krem z białej czekolady:
250 ml śmietany kremówki
15 dag białej czekolady Goplana
2 łyżki sera mascarpone
Dekoracja:
30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :)
50 g startej białej czekolady Goplana
8-10 sztuk czekoladowych pralin
Sposób przygotowania:
CIASTO:
Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.
MASA SEROWO-CZEKOLADOWA:
Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę.
Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja, dodać białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz budyń krótko zmiksować tylko do połączenia aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy, na koniec wlać lejącą białą czekoladę i wymieszać.
Wylać na kruchy czekoladowy spód.Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 30 minut-pilnować aby sernik się nie zrumienił, ma pozostać biały! W tym celu gdyby była taka potrzeba nakryć wierzch folią aluminiową.
Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
Śmietanę kremówkę doprowadzić do wrzenia, chwilę przestudzić dodać połamaną czekoladę zostawić na chwilę do rozpuszczenia, po czym wymieszać na gładką jednolitą masę.
Zimną wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dołożyć serek mascarpone i zmiksować do uzyskania puszystego kremu, wyłożyć na zimny sernik, udekorować startymi czekoladami i pralinkami.
Smacznego ;-)
Ps.Przepis zgłaszam do akcji na Durszlaku "Z czekoladową nutą "
Świetny przepis, jestem pewna że wykorzystam go przy najbliższej okazji! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSay Yes to the Kitchen
Wspaniały serniczek :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń