Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 15 maja 2015

Semifreddo z orzeszkami i polewą czekoladowo-malinową

  • Deser który powstał dzięki inspiracji czekoladą Goplana, przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto.
  • Cud miód!






  • Składniki:

    Semifreddo:
    400 ml słodkiej śmietanki 30%
    3 łyżki serka mascarpone
    2 jajka
    1/2 laski wanilii
    szczypta soli
    15 dag orzechów włoskich
    10 dag trzcinowego cukru brązowego
    2 łyżki wody
    50 g klasycznej gorzkiej czekolady Goplana

    Sos czekoladowo-malinowy:
    10 dag klasycznej  gorzkiej czekolady Goplana
    1/2 szklanki soku malinowego z kawałeczkami owoców
    150 ml śmietanki kremowej
    2 łyżki cukru pudru
    melisa i maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta , przesypać na suchą patelnię i uprażyć.W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszać do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając, wsypać uprażone orzechy chwilę smażyć.
Gotową mieszankę wylać na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie pokruszyć na drobno palcami.


Masa: Jajka oddzielamy osobno białka i żółtka.Żółtka ubijamy na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpone miksujemy na puszysto, wlewamy ubite żółtka, delikatnie mieszamy aby nie utracić struktury piany a następnie mieszamy z białkami. 

Do masy śmietanowo jajecznej wsypujemy pokruszone orzechy w karmelu mieszamy łyżką.





Czekoladę gorzka łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej wcześniej folią wygładzamy, robimy esy floresy z czekolady lekko mieszając masy patyczkiem do szaszłyków.Wkładamy deser na minimum 5 godzin do lodówki-pozostanie lekko miękki.





Sos malinowo-czekoladowy :
Sok malinowy zagotowujemy z malinami oraz cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. 

Schłodzony deser wyjmujemy delikatnie z formy, kroimy na plastry układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami malin i listkami melisy. 



Podajemy od razu.
życzę smacznego:)

Z czekoladową nutą



7 komentarzy:

  1. O kurcze!
    Same cudowne smaki, trzy bardzo smaczne warstwy.. Rozkosz dla podniebienia :)

    Myślę że w wolnym czasie skorzystam z przepisu, och.. Już czuję ten smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem tak, nigdy nie robiłam chociaż jadłam wielokrotnie, pyszności zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny deserek, tylko tak sobie myślę jak Ty to robisz, że nie jesz tych wszystkich swoich smakołyków? No ja bym nie dala rady...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu tylko próbuję i delektuję się smakiem jednej łyżeczki :D

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj