Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Czekoladowe rożki z nadzieniem o smaku pina colady

Amatorką czekolady byłam od dziecka, czasem śmieją się ze mnie że zamiast krwi w moich żyłach płynie czekolada, coś tam w tym prawdy jest, obok niej nie łatwo mi przejść obojętnie.


Tym razem z niej wyczarowałam takie oto rożki, choć łatwe w przygotowaniu, trochę zabawy z nimi jest, nadzienie jest ze śmietanki i serka mascarpone -czyli klasyka, jednak smak wzbogaciłam cudownym likierem CANARI o smaku ananasowo-kokosowym, deser chwaląc się nieskromnie wyszedł obłędny w smaku!










                                                    Składniki:

100 g mlecznej czekolady
pergamin do pieczenia
cyrkiel
 cienki pędzelek do malowania


Nadzienie:
250 ml śmietanki 36%
1 czubata  łyżka serka mascarpone
50 ml likieru Canari pina colada
czekoladowe kuleczki
świeża melisa



Pierwszym etapem jest odrysowanie i  wycięcie z pergaminu okrągłych kółek o średnicy około 10 cm około 8-9 sztuk
Każde kółeczko zawijamy w rożek, a końce sklejamy taśmą bezbarwną .



Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, umieszczamy w miseczce którą ustawiamy w rondelku z gorącą wodą
i rozpuszczamy do powstania płynnej masy.


Za pomocą pędzelka do farbek plakatowych smarujemy cienką warstwą wnętrza rożków, odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym wyjmujemy i w ten sam sposób nakładamy drugą warstwę płynnej czekolady.
Tak przygotowane rożki, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki aby czekolada dobrze stężała.

W tym czasie robimy nadzienie:



Schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy do uzyskania gęstego kremu, wlewając 
w trakcie ananasowy likier, tak przygotowany krem przekładamy do szprycy cukierniczej i napełniamy kremem zastygnięte czekoladowe rożki .


Wierzch dekorujemy kuleczkami z czekolady i listkami świeżej melisy.
Całość schłodzić w lodówce, lub podawać od razu.

Smacznego życzy
Wanilia i Kardamon











9 komentarzy:

  1. No świetne są, muszę z tym pergaminem podpatrzeć i wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny sposób podania. Można się pobawić dla takiego efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł! A smakowały z pewnością tak dobrze jak wyglądały.

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślałam,że to gotowe rożki czekoladowe, a tu proszę ręczna robota :) Obłędny deser .

    OdpowiedzUsuń
  5. Agata cudne te rożki Ci wyszły,a zdjęcia prześliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał, niesamowicie efektowny deser :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj