Składniki:
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto .
Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.
Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy olejem i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy duże kółka np szklanką, nakładamy po czubatej łyżeczce farszu zlepiamy brzegi. Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia, przed podaniem polewamy okrasą ze słoninki.
Życzę smacznego!
http://www.porcelanabogucice.pl/
Aż mi slinka pociekła, pycha!
OdpowiedzUsuńMniam ale bym zjadła takie pierożki :-)
OdpowiedzUsuńMniam ale bym zjadła takie pierożki :-)
OdpowiedzUsuńPierożki wyglądają apetycznie :) przyznam się że z bobem jeszcze nie jadłam , czas wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takich pierożków, brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńAleż one smacznie wyglądają :) Ja jeszcze nigdzie nie mogę znaleźć bobu :(
OdpowiedzUsuń