Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 6 czerwca 2015

Torcik czekoladowo-śliwkowy

  • Orzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur  i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać te ze słoika,  całość dopełniona pysznym czekoladowym kremem , ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony a śliwki nadają mu charakteru. Wspaniały deser na różne okazje.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam.





  • Składniki:

    Ciasto:
    5 jajek
    10 dag cukru pudru
    ½ szklanki mąki pszennej
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    50 g mielonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz:
    1 szklanka naparu z herbaty owocowej Red Hot Ginger Basilur
    1 łyżka brązowego cukru
    1 łyżka rumu

    Masa śliwkowa:
    1 słoik śliwek węgierek w syropie-800 ml
    1 torebka żelfiks 3:1
    2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
    Szczypta mielonego cynamonu
    Szczypta mielonych goździków
    Szczypta mielonego kardamonu

    Masa czekoladowa:
    300 ml śmietany kremówki 30%
    250 g sera mascarpone
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    1 czubata łyżka cukru pudru

    Dekoracja:
    Płatki czekoladowe
  • Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, budyniem i orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Całkiem zimne ciasto przeciąć na dwa blaty
  •  Masa śliwkowa; Śliwki przełożyć ze słoika do rondla wsypać korzenne przyprawy, dodać żelfiks oraz brązowy cukier, gotować całość 3-4 minuty, zestawić z ognia do wystudzenia.
     Poncz: Napar z herbaty wymieszać z cukrem połączyć z rumem.

    Masa czekoladowa: Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na płynną masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem i cukrem wmieszać delikatnie płynną wystudzoną czekoladę –robić to ostrożnie, aby masa się nie zważyła.





  • Przełożenie; Jeden blat ciasta nasączyć połową herbacianego ponczu, wyłożyć tężejącą masę śliwkową docisnąć drugim blatem, który również trzeba nasączyć i wykładamy masę czekoladową. 

  • Wierzch posypujemy grubo płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki, aby masy dobrze stężały.


  •                                                     Smacznego ;-)


Pełen asortyment cudownych herbat o których pisałam w poprzednim poście, znajdziecie TU
Zapraszam serdecznie!


3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj