Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 25 czerwca 2015

Torcik serowy z czereśniami

  • Soczyste czereśnie to prawdziwe zwiastuny lata, ich smak przywodzi o pokuszenie użycia ich w różnych ciastach, tak powstał ten przepyszny w smaku serowy torcik z nutą kokosu, prawdziwa kwintesencja lata!








Ciasto:
Tortownica o śr 22 cm
3 jajka
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka budyniu czekoladowego
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
3 łyżki cukru pudru

Poncz:
100 ml wody
50 ml likieru kokosowego CANARI

Masa serowa:
300 ml śmietany kremówki 30%
35 dag twarożku kremowego (mielonego)
150 ml likieru kokosowego CANARI
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Czereśnie ilość wg uznania
Liście świeżej melisy do dekoracji


Wykonanie:

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder , olej i żółtka, do ciasta dodajemy mąkę przesianą z budyniem czekoladowym oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie rózgą mieszamy ciasto do połączenia. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno i pieczemy Okło 25-30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta.



Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z likierem kokosowym, nasączamy ciemne ciasto biszkoptowe.






Masa serowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody przestudzoną żelatynę-należy robić to bardzo ostrożnie aby nie porobiły się grudki. 

Tak przygotowaną masę serową wykładamy na nasączone likierem ciasto, wciskamy w środek kilka obranych z pestek czereśni, posypujemy wierzch startym ciastem biszkoptowym dekorujemy pozostałymi czereśniami i melisą. Chłodzimy co najmniej 3 godziny w lodówce do stężenia masy.

 


Życzę smacznego!





                                              
W świat przepysznych alkoholi i likierów zapraszam Was na stronę 

5 komentarzy:

  1. Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ALe wspaniałości dziś serwujesz! A ja taka głodna... Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłednie wyglada, pyszniutki musi być

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę kokosowe Canari - I'm in :) \
    Poza tym to naprawdę bardzo eleganckie i delikatne ciasto :) Jestem kupiona i oczarowana :) Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj