Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 8 sierpnia 2015

Ostry domowy ketchup z papryki i chili

  •  Weków nadal ciąg dalszy...mam nadzieję że skusicie się teraz na domowy ketchup z papryki czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla.
  • U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo!
  • Do ketchupu użyłam octu JAMAR




Składniki:

3 kg papryki czerwonej,
15 dag ostrej papryki chili,
2 główki czosnku,
4 liście laurowych,
1/2 kg cukru,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki soli,
350 ml octu 10%-JAMAR
300 ml oleju

Wykonanie:


Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach-grozi poparzeniem! Czosnek obieramy z łusek.





Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.




Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier wrzucamy liście laurowe dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, po upływie tego czasu wlewamy olej gotujemy 15 minut-rozlewamy do wyparzonych słoiczków najlepiej małych, zakręcamy i gorące okręcamy w gruby koc-nie pasteryzujemy.






Róbmy przetwory!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj