Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 30 września 2015

Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową

Kruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam.






Składniki:


Ciasto kruche:
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki krupczatki
25 dag masła
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego Oetker
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia Oetker
20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu

Beza z bakaliami:
4 białka
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag mieszanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, nerkowce)

Krem budyniowy:
½ litra mleka
20 dag masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego

Masa jabłkowa:
1,2 kg obranych winnych jabłek
3 czubate łyżki cukru z cynamonem
100 ml wody
2 galaretki agrestowe Oetker

Polewa chałwowa:
½ szklanki słodkiej śmietanki
60-70 g chałwy waniliowej 

Dodatkowo:
100 g herbatników maślanych

Sposób wykonania:


CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm wyłożone pergaminem. 
Smarujemy po równo konfiturą porzeczkową .


BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia.


KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem.


MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.


POLEWA CHAŁWOWA: Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia.

PRZEŁOŻENIE: Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować, ułożyć warstwę z herbatników, 
wylać  tężejącą masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem
Polać polewą chałwową.


Smacznego !


Jabłko z cynamonem 2015


Jesienne słodkości!

10 komentarzy:

  1. Piękne ciasto. Oczywiście zapisuję przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj ale wspaniałe. Kochana podeślij kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe ciacho :) super wygląda i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie prezentują się te wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest po prostu obłędne! Aż ślina cieknie na sam widok!

    OdpowiedzUsuń
  6. Po co te komentarze typu "Super wygląda", "Pięknie się prezentuje". Jadąc w dół żeby sprawdzić komentarze, wolałabym się spodziewać jakiś opini co do smaku ciasta. Każdy widzi jak ciasto wygląda. Co do samego cista...zrobiła i smakuje bardzo dobrze! Pozdrawiam. Życzę miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest najlepszy komentarz,dziękuję ,!

      Usuń
    2. I to jest najlepszy komentarz,dziękuję ,!

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj