Doskonały pomysł na błyskawiczną kolację czy
podwieczorek nie tylko dla dzieci ;-) drożdżowe, pachnące jabłkami z dodatkiem cynamonu,
polane miodem wielokwiatowym z polskich
pasiek z wygodnego dozownika niekapka, firmy CD Miody -naturalna słodycz pachnące ciepłym domem jak u
babci i babim latem czegoż chcieć więcej?
Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
7 g drożdży suchych Oetker
2 winne jabłka
cukier z cynamonem
miód wielokwiatowy CD Miody -Naturalna slodycz do polania
olej do smażenia
2 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
7 g drożdży suchych Oetker
2 winne jabłka
cukier z cynamonem
miód wielokwiatowy CD Miody -Naturalna slodycz do polania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę tortową oraz suche drożdże
i cukier, mieszamy łyżką.
Wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajko, całość miksujemy
mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Odstawiamy na 10 minut.
Jabłka myjemy,
nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w
miseczce z cynamonowym cukrem.
Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z
niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym
ogniu z każdej strony na złocisto, osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy
polane płynnym miodem.
Pyszne. Uwielbiam takie placki :-)
OdpowiedzUsuńOj, jak ja dawno nie jadłam racuszków... chyba czas to zmienić. ;) Smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie placusie :) Pyszności.
OdpowiedzUsuńAguś, a mogę wykorzystać do tego normalnych drożdży? Zostało mi troszkę i chętnie je do czegoś zużyję, a że ze mnie noga troche w gotowaniu, to wole podpytac :)
OdpowiedzUsuńMożna !
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń