Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 1 października 2015

Racuszki drożdżowe z jabłkami i miodem

Doskonały pomysł na błyskawiczną kolację czy podwieczorek nie tylko dla dzieci ;-)  drożdżowe, pachnące jabłkami z dodatkiem cynamonu, polane miodem wielokwiatowym  z polskich pasiek z wygodnego dozownika niekapka, firmy CD Miody -naturalna słodycz pachnące ciepłym domem jak u babci i babim latem czegoż chcieć więcej?




Składniki:

1 jajko
2 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
7 g drożdży suchych Oetker
2 winne jabłka
cukier z cynamonem
miód wielokwiatowy CD Miody -Naturalna slodycz  do polania
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę tortową oraz suche drożdże i cukier, mieszamy łyżką. 
Wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajko, całość miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. 
Odstawiamy na 10 minut. 
Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem. 

Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto, osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Podajemy polane płynnym miodem.


7 komentarzy:

  1. Oj, jak ja dawno nie jadłam racuszków... chyba czas to zmienić. ;) Smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy takie placusie :) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aguś, a mogę wykorzystać do tego normalnych drożdży? Zostało mi troszkę i chętnie je do czegoś zużyję, a że ze mnie noga troche w gotowaniu, to wole podpytac :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj