Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 4 września 2015

Krokiety mięsne z kapustą

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej, zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad!
Prosto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :)
Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy Bella-Bis







Składniki:


Ciasto naleśnikowe:
40 dag mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka oleju
szczypta soli

Farsz:
60 dag kapusty kiszonej z marchewką
40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina)
1 duża cebula
sól himalajska do smaku Bella-Bis
czubryca czerwona do smaku Bella-Bis
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Panierka;
2 jaja
bułka tarta
olej do smażenia lub masło


Sposób wykonania:


CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki

FARSZ: Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min, odcedzamy, zimną wyciskamy, kręcimy przez maszynkę razem z mięsem z rosołu,cebulę obieramy, siekamy nożem w kostkę, szklimy na 2 łyżkach oleju dodajemy do zmielonego farszu doprawiamy do smaku solą, czerwoną czubrycą oraz pieprzem.

Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki ,zawijać w rulony. Jajka do panierki roztrzepujemy widelcem solimy szczyptę i panierujemy krokiety w jajku i bułeczce tartej, smażymy na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podajemy gorące solo lub z czerwonym barszczykiem.

Smacznego!


Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane przez firmę produkty są zawsze świeże, aromatyczne, podkreślą smak waszych dań, a przy tym co najważniejsze są tanie!




2 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam kotletów a bardzo je lubię. Wpraszam się na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko ale mi chęci narobiłaś na takiego chrupiącego krokieta :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj