Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Drożdżowa strucla makowa

Świąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy.
Przepis na dwie średnie strucle.





Składniki:


Ciasto:
65 dag mąki pszennej tortowej
35 g świeżych drożdży
350 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
120 g cukru
½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego
2 jajka
70 g masła
szczypta soli
opcjonalnie czerwony barwnik w żelu

Masa makowa:
1 puszka masy makowej 
1 jajko
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy w syropie
2 łyżki mielonych migdałów

Dodatkowo:
Czerwony lukier
Śnieżynki cukrowe

Sposób wykonania:


Ciasto:: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia.
 Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z barwnikiem czerwonym-ilość należy dozować wg swojego uznania, zależnie jaki efekt kolorystyczny chcemy uzyskać, oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce.

Masa makowa:
Masę makową z puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać.

Przygotowanie strucli:

Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy około 30- 35 minut w temp 180*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei.

Zimną struclę polewamy czerwonym lukrem i dekorujemy śnieżynkami.
Słodkich wypieków!


4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj