Pierogi są daniem uwielbianym
zarówno przez dzieci jak i dorosłych, odkąd sięgam pamięcią w moim domu dość
często na obiad była micha pierogów, zawsze z innym farszem, bo pole do popisu
jest dość duże. Dziś zapraszam na pierogi z bobem, boczkiem i zakopiańskim
oscypkiem….pyszne !
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 jajko
Około 1 szklanki dość ciepłej
wody
Farsz:
½ kg bobu-u mnie mrożony
30 dag chudego gotowanego
boczku
2 cebule
10 dag oscypka
5 łyżek oliwy
Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę ,
robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo wodę ,
mieszamy z mąką dolewamy resztę wody, zagniatamy ciasto-powinno być miękkie i
elastyczne.
Farsz:
Bób, jeśli mamy mrożony,
rozmrażamy w temp pokojowej, mielimy w maszynce do mięsa, boczek i cebulę
kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy razem na oliwie pod przykryciem aż będą
miękkie, łączymy ze zmielonym bobem, dodajemy starty na tarce jarzynowej
oscypek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia
składników.
Ciasto wałkujemy wycinamy
krążki, rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w dużej ilości
osolonej wrzącej wody około 2 minuty od wypłynięcia.
Podajemy polane okrasą.
Smacznego!
Aż ślinka cieknie, pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierożki :-)
OdpowiedzUsuń