Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 25 lutego 2016

Chleb z jaglanką

Prosty przepis na domowy chleb z dodatkiem zakwasu a jaki smaczny!
Zachęcam do upieczenia go wieczorem na drugi dzień mamy pyszny świeży chlebek na śniadanie z masełkiem i dżemem lub innym dodatkiem, czy może być coś lepszego? Dodatek płatków jaglanych sprawia, że jest zdrowy i pożywny.
Polecam!





Składniki:

Na jeden duży bochenek
50 dag mąki pszennej luksusowej typ 550
¾ szklanki czynnego zakwasu-klik
1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
5 dag mąki żytniej razowej
5 dag płatków jaglanych
1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka przyprawy do chleba użyłam Kamis

Sposób wykonania:

Mąki przesypać do miski, wlać zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , dodać płatki jaglane a potem zagnieść gładkie sprężyste ciasto, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na kilka godzin (około 4 ) w ciepłym miejscu.

 Po tym czasie uformować owalny bochenek lub przełożyć na natłuszczonej ceramicznej formy do chleba i odstawić do ponownego wyrośnięcia, lekko wierzch naciąć nożem, skropić ciasto wodą i wstawić do nagrzanego do 220*c piekarnika  piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 200*c i piec jeszcze 20-25 minut, gdy od spodu wyda głuchy odgłos przy pukaniu znaczy ze chlebek jest upieczony, studzić na kratce…..
a najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły!









4 komentarze:

  1. Wspaniały chlebuś :-) domowy jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy chlebek, dodatek płatków musi sprawiać że jest wyjątkowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam takie wrażenie, że chleb w sklepach jest coraz gorszy. Ci, co sprzedają wypiekany przez siebie, na brak klientów nie narzekają, a i ludziom nie jest szkoda inwestować w lepsze pieczywo. Sama boję się upiec, chociaż przepis klarowny :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba się bac tylko działać, a chlebek to przecież nic trudnego :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj