Małe, kruche i niepozorne
migdałowe ciasteczka nadziewane niespotykaną konfiturą : figa z makiem, idealne
na różne okazje w tym nadchodzące walentynki jako słodki prezent dla ukochanej
osoby.
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
¾ szklanki cukru
3 żółtka
6 łyżek mielonych migdałów
16 g cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do
pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego masła, wsypujemy cukier oraz cukier
waniliowy i mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli i zagniatamy
kruche ciasto, formujemy kulę, okręcamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy
na cienki płat, metalowymi foremkami w kształcie serc jedna duża i mała- aby
wyciąć z połowy ciasta z otworem , wycinamy ciasteczka , układamy na blasze
wyłożonej pergaminem pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c kilkanaście
minut, do lekkiego złocistego koloru, odstawiamy do wystudzenia.
Konfiturę rozsmarowujemy na
pełnych ciasteczkach dociskamy ciasteczkami z otworem, posypujemy grubo cukrem
pudrem.
Słodkich wypieków!
Pochrupałabym:) Lubię figowe konfitury, ale z makiem jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńFajny przepis, super pomysł
OdpowiedzUsuń