Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 10 lutego 2016

Pstrąg na parze z egzotyczną salsą



Postne danie na dzisiejszy obiad wcale nie musi być nudne, polecam pstrąga w ziołach gotowanego na parze z egzotyczną salsą o smaku ananasa i curry.





Składniki:

2 wypatroszone pstrągi
1 łyżka ziół do ryb
Pieprz cytrynowy do smaku
Sól do smaku
Sok z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego

Egzotyczna salsa:
3 grube plastry świeżego ananasa
3 plastry cytryny bez skóry
1 cebula
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki cukru brązowego trzcinowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka curry
Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ryby natrzeć olejem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć dokładnie solą, pieprzem cytrynowym oraz ziołami i wstawić  na 2 godziny do lodówki aby naszły przyprawami.

Salsa: Świeżego ananasa po obraniu ze skóry, kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę, oraz cytrynę z miąższem, mieszamy w misce, doprawiamy curry oraz solą i cukrem brązowym, dodajemy musztardę oraz jogurt naturalny, mieszamy wszystko razem, salsę wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Ryby układamy w misce parowaru i gotujemy około 20 minut, podajemy z egzotyczną salsą.




Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pstrąga z parowaru uwielbiam.
    Taka salasa dla mnie nowość.
    Ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko ta rybka wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. fiu fiu jakie pyszności, toż to uczta a nie postne danie, jakie smakołyki, tak pościć można cały rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką rybkę to ja chętnie bym zjadła ;) świetny pomysł obiadowy

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj